Пчеларник “БН”
Пчеларник БН

Креирај своја значка.

  Богатството на Баба планина

произведено од нашите кошници

Пчеларник БН  с.Дихово Битола  - © Сите права задржани.  
Јадете мед како храна за да не јадете како лек Кога пчелата би изчезнала од овој свет тогаш  човекот би имал уште 4 години живот - рекол  Алберт Ајнштајн Форум
Апитуризам Апитерапија Производи Контакт Занимливо За Нас Почетна Видео

Во пчеларникот БН сместен во пазувите на Баба планина во селото Дихово на неколку километри од Битола веќе подолго време се врши терапија со вдишување на воздух директно од пчелната кошница. Нашите гости се поканети да ја пробаат Апитерапијата,  медицински метод за зајакнување на имунолошкиот систем, лекување на разни болести и зачувување на здравјето. Во Пчеларник БН ние ги користиме пчелните производи, како што се прополис, полен, матичен млеч, пчелин восок, а исто така и вдишување на воздух директно од пчелната кошница.
Богатството на Баба планина веќе многу години е сместено токму во таа пчелна кошница
Апитерапијата е позната уште од египетските времиња, а дел од оваа терапија, исто така, се состои од вдишување на воздух директно од пчелната кошница. Таа ги содржи сите компоненти што ги споменавме порано, односно прополис, матичен млеч, пчелин восок и полен. Вдишувањето специфична арома, која е произведена во пчелните сандаци, има исклучително корисен ефект врз здравјето и психофизичката состојба и може да се одржи од април до септември. Воздух, заситени со основните мириси, им помага на луѓето со следниве болести:

- Бронхитис;
- Астма;
- Алергии;
- Хронични белодробни заболувања;
- Подложност на инфекции;
- Ослабен имунолошки систем;
- Инфекции на респираторниот тракт;
- Хронични главоболки, мигрена;
- Стресот;
- Депресија.

Со вдишувањето на воздух од пчелната кошница, преку специјална маска за дишење, ние ги консумираме овие вредни супстанции, кои имаат лековити својства. Апитерапијата, по природен пат, ни помага да се надминат многу проблеми и е исто така повеќе од совршен за спортисти, деца и постари лица.
Препорачани третман период е три до дванаесет дена, 30 мин., два пати на ден. Ефектите на терапија се гледаат од шест до осум недели по завршената апитерапија.


Интензивна терапија
24 инхалации
30 минути, 2 пати на ден, по 12 дена


Освежување терапија
12 инхалации, мала тегла мед и прополис тинктура
30 минути, 2 пати на ден, 6 дена


Терапија за зајакнување на имунолошкиот систем
12 инхалации, мала тегла мед, матичен млеч
30 минути, 1-2 пати на ден, 7 дена


Терапија во случај на настинка
6 инхалации и мала тегла мед
30 минути, 2 пати на ден, 3 дена


Еднодневни терапија
2 инхалации
30 минути, 2 пати на ден, 1 ден