Пчеларник “БН”
Пчеларник БН

Креирај своја значка.

  Богатството на Баба планина

произведено од нашите кошници

Пчеларник БН  с.Дихово Битола  - © Сите права задржани.  
Јадете мед како храна за да не јадете како лек Кога пчелата би изчезнала од овој свет тогаш  човекот би имал уште 4 години живот - рекол  Алберт Ајнштајн Форум
Апитуризам Апитерапија Производи Контакт Занимливо За Нас Почетна Видео

Восок

Природната боја на восокот е бела. Меѓутоа восокот во саќето е во жолта боја, а понекогаш и во портокалова боја, зависно од староста на саќето. Пчеларите восокот го користат за изградба на сатни основи на кој што пчелите полесно го изградуваат саќето за складирање на медот. Восокот го создаваат три пара восочни жлезди во стомакот на 12-18 дневни пчели работнички. Употребата на восок е практично неограничена и тоа во хемиската, текстилната, прехрамбената индустрија и др.

Восокот се користи во козметиката, фармацијата, стоматологијата,  сликарството. Лугето го користат восокот за свеќи и церопластика и како презерватив, а во древен Египет се користел за мумификација. Восокот се добива со топење на саќето и прочистување со жешка вода.Vosok

Wax