Пчеларник “БН”
Пчеларник БН

Креирај своја значка.
Почетна
Производи
Контакт
За Нас
За Почетници
Месечни Обврски
Пчелно Семејство
Земи мед најди лек
Игри Пчели
Народни Верувања
Новости
Линкови

  Богатството на Баба планина

произведено од нашите кошници

Пчеларник БН  с.Дихово Битола  - © Сите права задржани.  
Јадете мед како храна за да не јадете како лек
Кога пчелата би изчезнала од овој свет тогаш  човекот би имал уште 4 години живот - рекол  Алберт Ајнштајн
Форум
Употреба на мед
Пелистерски Мед
Рецепти
Игри
Радио Фокус

  Фебруари

Фебруари  е месец каде што се зголемува активноста на пчеларот. Иако овој месец може да биде и ладен месец сепак пчеларот еднаш неделно мора да ги  посети пчелните друштва. Во овој месец пчелните друштва се во фаза на развој. Ако има пчелни друштва со недоволно храна се ставаат погачи. Добро е и да се стават и затоплувачки материјали како што се весници,хартии итн. Овие затоплувачки материјали се ставаат под капакот на друштвото. За разлика од месец јануари во овој месец несењето на јајца на матицата е поголемо а со тоа се зголемува и потрошувачката на храната и поленот. Во месец фебруари треба да ги исчистиме подниците од мртвите пчели и ронки од восок со замена на  нови подници или со исчистување на веќе постоечките подници за да можат пчелите слободно да ги извршуваат своите активности. Пчелите го добиваат и првиот нектар и цветен прав