Пчеларник “БН”
Пчеларник БН

Креирај своја значка.
Почетна
Производи
Контакт
За Нас
За Почетници
Месечни Обврски
Пчелно Семејство
Земи мед најди лек
Игри Пчели
Народни Верувања
Новости
Линкови

  Богатството на Баба планина

произведено од нашите кошници

Пчеларник БН  с.Дихово Битола  - © Сите права задржани.  
Јадете мед како храна за да не јадете како лек
Кога пчелата би изчезнала од овој свет тогаш  човекот би имал уште 4 години живот - рекол  Алберт Ајнштајн
Форум
Употреба на мед
Пелистерски Мед
Рецепти
Игри
Радио Фокус

Април

Пчелните друштва во месец април се во развој. Поради повисоките температури што ги поседува овој месец пчелите излегуваат од сандаците а со тоа приносот на нектар и полен значително се зголемува.

Во овој месец можно е да има и дождливи денови, па во вакви денови пчелите не излегуваат на паша а при  тоа да не доведе до прекинување на несење на јајца на матицата се прихрануваат со сируп. Но во овој месец може да има и многу паша а тоа може да доведе и до блокирање на плодиштето со мед па матицата ќе нема каде да несе јајца  затоа треба да се додаде медиште. Собирањето на поленот е значајно за овој месец. Едно пчелно друштво годишно троши околу 40 килограми полен, а може да собере околу 65 килограми полен. Најважно во овој месец е пчелните друштва да бидат многу силни. Може да дојде и до роење на многу  силните друштва.