Пчеларник “БН”
Пчеларник БН

Креирај своја значка.
Почетна
Производи
Контакт
За Нас
За Почетници
Месечни Обврски
Пчелно Семејство
Земи мед најди лек
Игри Пчели
Народни Верувања
Новости
Линкови

  Богатството на Баба планина

произведено од нашите кошници

Пчеларник БН  с.Дихово Битола  - © Сите права задржани.  
Јадете мед како храна за да не јадете како лек
Кога пчелата би изчезнала од овој свет тогаш  човекот би имал уште 4 години живот - рекол  Алберт Ајнштајн
Форум
Употреба на мед
Пелистерски Мед
Рецепти
Игри
Радио Фокус

Рецепти со полен

Туберколоза

Се зема секој ден по една лажица на ден цветен полен. Лекувањето трае 30 - 45 дена.

Заболување на црниот дроб

Една лажица полен се меша со една лажица мед.Лекувањето трае од 1 до 2 месеци

Рани и скршеници

За да се забрза заживувањето на раните и на скршениците се зема по една лажица полен три пати на ден, пред јадење.

Нервози и нервни депреси

Се зема 32 гр плолен секој ден.Поленот може да се земе и во смеса заедно со мед.

Хемороиди

10 - 15 гр сув полен се држи во уста 2- 3 минути.Кога поленот ќе се наполни со плунка и ќе ги впие ензимите , се проголтува. Лекувањето трае од еден до шест месеци.

Слабокрвност

Секој ден на празен желудник се зема по една лажица полен измешан со една лажица мед, 2 до 3 пати на ден.На слабокрните деца кои ја употребуваат оваа доза секојдневно им се зголемува бројот на еритроцитите за 25 %, а за 15 % хемоглобинот.